Sex, samtykke og magtbalancer – fællesforedrag

Foredraget holdes sammen med C.A. Wolters og Pernille L. Stenby og tager udgangspunkt i vores fantasybøger: Ulveblod-serien (Lybecker), Det røde daggry-serien (Wolters) og Et manipuleret liv (Stenby).

Om foredraget
De seneste år har samtykke fyldt meget i medierne, men seksuel ligestilling er stadig et stykke væk – både for kvinder og mænd. Fordommen om at kvinder er passive objekter, og at mænd ”ikke kan gøre for det” når de seksualiserer kvinder, lever stadig.

I vores bøger behandler Wolters, Stenby og jeg seksuelle magtdynamikker på forskellige måder:

I Ulveblod-serien indleder formskifteren Tina og upiren Frederik et seksuelt forhold, men Tina bruger sex som eskapisme, mens Frederik ønsker kærlighed. Tina bruger også selvskade som eskapisme, og da Frederik er upir og drikker blod, skævvrides magtbalancen med en følelsesmæssig kontra en fysisk afhængighed.

I Det røde daggry-serien af C.A. Wolters er kejserdatteren Shiroin blevet svigtet i sin barndom, og som forsvar har hun gjort sig kold. Hun er udfordret af samfundets forventninger til hendes køn, men da hun møder lejemorderen Kiel, får hun både modspil og tillid. Ingen af dem forstår deres egne følelser, og kærlighedens sprog bliver voldsom og grænseoverskridende sex.

I Pernille L. Stenbys Et manipuleret liv er Rache umyndiggjort på grund af sin magiske evne. Hun er på regeringens ordre blevet voldtaget så hun kunne føre sine gener videre, og hun har ikke lov til at være sammen med den kvinde hun elsker. Rache kan bare ikke glemme Trea og sætter alt på spil for at finde hende selvom hun ved at kærligheden måske ikke er gengældt.

I foredraget taler vi bl.a. om erotik, grænser og tabu. Hvorfor er det så svært at tale om sex? Hvorfor har erotisk (og romance-)litteratur et dårligt ry? Og hvorfor er det så pokkers sexet med farlige romancer i fantasy? Efter foredraget inviterer vi publikum til en snak.

Praktisk om foredraget
Foredraget varer 2 timer inkl. pause og tid til spørgsmål. Foredraget henvender sig til voksne og store teenagere. Vi bruger Prezi/PowerPoint.

Pris
Et foredrag koster 15.000 kr. + transport og evt. overnatning.

Er du bibliotekar og synes det lyder som noget for dit bibliotek, så kontakt mig. Er du privatperson og vil gerne komme til foredraget, så bed dit lokale bibliotek kontakte mig.